Procedury zapewnienia bezpieczeństwa
w Gdańskim Zespole Żłobków
w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19
(Opracowane na podstawie wytycznych
Głównego Inspektora Sanitarnego,
Ministra Zdrowia)
Rozdział I
Organizacja pracy żłobka
- Żłobki wchodzące w skład Gdańskiego Zespołu Żłobków pracują od poniedziałku do piątku w godzinach od 600 do 1700.
- Minimalna przestrzeń do wypoczynku, zabawy i zabaw dzieci oraz ilość dzieci
w grupie ustalana jest na podstawie aktualnych wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego. - Każda grupa żłobkowa ma zajęcia tylko w wyznaczonych salach, w miarę możliwości codziennie z tymi samymi opiekunami.
- W salach znajdują się tylko te zabawki, które są własnością GZŻ i mogą być skutecznie dezynfekowane.
- Sale są często i skutecznie wietrzone, szczególnie w czasie pobytu dzieci na placu zabaw.
- W trakcie posiłków oraz zajęć przy stolikach dzieci siedzą z zachowaniem bezpiecznej odległości.
- Zabawy są tak organizowane przez opiekunów, aby w miarę możliwości, nie stwarzać sytuacji do zbyt bliskich kontaktów między dziećmi.
- Wszystkie pomieszczenia wraz z wyposażeniem są 1 raz dziennie myte i dezynfekowane, natomiast pomieszczenia sanitarne, blaty stołów i poręcze krzeseł oraz klamki – co najmniej 2 razy w ciągu dnia oraz w razie zajścia potrzeby.
- Na tablicy ogłoszeń w żłobku znajduje się informacja o sposobach postępowania w celu zapobiegania zakażeniom oraz zasadach postępowania w przypadku wystąpienia objawów wskazujących na podejrzenie zakażenia.
- Żłobki GZŻ dysponują:
- sprzętem, środkami czystości i do dezynfekcji, które zapewniają bezpieczne korzystanie z pomieszczeń żłobka, placu zabaw oraz sprzętów i zabawek znajdujących się w placówce;
- płynem do dezynfekcji rąk - przy wejściu do budynku, na korytarzu, w salach dzieci, łazienkach oraz w miejscu przygotowywania posiłków, a także środkami ochrony osobistej, w tym rękawiczkami jednorazowymi, maseczkami ochronnymi dla personelu do stosowania wg potrzeb;
- plakatami z zasadami prawidłowego mycia rąk umieszczonymi w pomieszczeniach sanitarno-higienicznych oraz instrukcjami dotyczącymi prawidłowej dezynfekcji rąk przy dozownikach z płynem;
- pomieszczeniem lub wyznaczonym miejscem do izolacji osoby, u której stwierdzono objawy chorobowe. Pomieszczenie do izolacji wyposażone jest w maseczki ochronne, rękawiczki jednorazowe oraz płyn do dezynfekcji rąk (przed wejściem do pomieszczenia) i sprzęt umożliwiający szybką dezynfekcję, natomiast miejsce wyznaczone do izolacji zapewnia minimum 2 m odległości od innych osób.
Rozdział II
Personel żłobka
- Każdy pracownik placówki zobowiązany jest:
- stosować zasady profilaktyki zdrowotnej;
- regularnie myć ręce przez 30 sekund mydłem i wodą lub środkiem dezynfekującym zgodnie z instrukcją zamieszczoną w pomieszczeniach sanitarno-higienicznych,
- kasłać, kichać w jednorazową chusteczkę lub wewnętrzną stronę łokcia;
- unikać po pracy kontaktów z osobami przebywającymi na kwarantannie lub będącymi pod nadzorem epidemiologicznym;
- w przypadku złego samopoczucia bądź podwyższonej temperatury ciała, przed przyjściem do pracy niezwłocznie zasięgnąć opinii lekarza o stanie swojego zdrowia
i stosować się do zaleceń lekarskich; - dezynfekować ręce przed wejściem jak i niezwłocznie po wejściu do budynku żłobka;
- informować przełożonego lub osobę go zastępującą o wszelkich objawach chorobowych dzieci;
- postępować zgodnie z procedurami bezpieczeństwa;
- zachowywać dystans od innych osób – minimum 1,5 m;
- zakrywać usta i nos przy użyciu maseczki ochronnej w pomieszczeniach wspólnych lub w kontakcie z innymi pracownikami bądź osobami przebywającymi na terenie żłobka.
- Do obowiązków kierownika żłobka należy w szczególności:
- nadzorowanie prac porządkowych wykonywanych przez pracowników GZŻ zgodnie
z powierzonymi im obowiązkami; - dbanie o to, by w salach, w których spędzają czas dzieci nie było zabawek i przedmiotów, których nie da się skutecznie zdezynfekować;
- kontrolowanie i nadzorowanie przestrzegania zasad higieny i bezpieczeństwa żywienia dzieci;
- zapewnienie takiej organizacji pracy, która uniemożliwia stykanie się ze sobą poszczególnych grup dzieci;
- instruowanie pracowników o sposobie stosowania procedury postępowania na wypadek podejrzenia zakażenia;
- udzielanie rodzicom informacji o zasadach bezpieczeństwa dzieci w placówce;
- informowanie rodziców za pomocą poczty elektronicznej o obowiązujących w GZŻ procedurach postępowania na wypadek podejrzenia zakażenia;
- kontaktowanie się z rodzicami telefonicznie w przypadku podejrzenia choroby u ich dziecka;
- współpraca ze służbami sanitarnymi.
- Do obowiązków opiekunów należy w szczególności:
- sprawdzanie warunków do prowadzenia zajęć, w tym liczby dzieci w grupie, objawów chorobowych u dzieci, dostępności środków czystości i do dezynfekcji;
- mycie i dezynfekcja zabawek i innych przedmiotów;
- dbanie o regularne mycie rąk przez dzieci, w tym po skorzystaniu z toalety, przed jedzeniem, po jedzeniu, po powrocie z placu zabaw;
- wietrzenie sal, w których odbywają się zajęcia przynajmniej raz na godzinę,
w szczególności w czasie pobytu dzieci na placu zabaw; - dbanie o to, by dzieci z jednej grupy nie przebywały w pobliżu dzieci z innej grupy;
- dbanie o to, by w miarę możliwości, dzieci w ramach jednej grupy unikały ścisku i bliskich kontaktów;
- ustawianie leżaków dla dzieci z zachowaniem odstępu oraz dezynfekowanie ich wg potrzeb, po zakończeniu odpoczynku przez dzieci;
- zakrywanie ust i nosa przy użyciu maseczki ochronnej w pomieszczeniach wspólnych lub w kontakcie z innymi pracownikami bądź osobami przebywającymi na terenie żłobka. Nakaz ten nie obowiązuje opiekunów danej grupy w trakcie prowadzenia zajęć z dziećmi.
- Do obowiązków osób sprzątających należy w szczególności:.
- mycie i/lub dezynfekcja pomieszczeń i ich wyposażenia
- mycie ciągów komunikacyjnych;
- mycie i dezynfekcja poręczy, włączników światła, klamek, uchwytów, siedzisk i oparć krzeseł, blatów stołów, drzwi wejściowych do placówki, zabawek, szafek w szatni (powierzchnie płaskie) oraz kurków przy kranach;
- wietrzenie pomieszczeń, w których odbyła się dezynfekcja, tak aby nie narażać dzieci i pracowników na wdychanie oparów;
- mycie i dezynfekcja rąk po wykonaniu czynności związanych ze sprzątaniem, myciem i dezynfekcją, a także używanie jednorazowych rękawiczek;
- prowadzenie rejestru czynności wykonanych w związku z zagrożeniem epidemicznym COVID-19.
- Do obowiązków pracowników kuchni należy w szczególności:
- dezynfekowanie rąk przed każdym wejściem do pomieszczenia, w którym przygotowywane są posiłki;
- dokładne mycie rąk:
- przed rozpoczęciem pracy,
- przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia, ugotowana, upieczona, usmażona,
- po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną,
- po zajmowaniu się odpadami/śmieciami,
- po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji,
- po skorzystaniu z toalety,
- po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa,
- po jedzeniu i piciu;
- używanie maseczek i rękawiczek jednorazowych przy odbieraniu produktów dostarczanych przez osoby z zewnątrz;
- wyrzucanie rękawiczek jednorazowych, mycie rąk i wyrzucanie opakowań,
w których zostały dostarczone produkty do worka na śmieci, szczelnie go zamykając (jeśli rozpakowanie produktu w danym momencie nie jest możliwe lub musi on pozostać w opakowaniu, pracownik kuchni myje/dezynfekuje opakowanie); - zachowanie bezpiecznego dystansu podczas przygotowywania posiłków;
- dezynfekowanie blatów kuchennych oraz innych sprzętów kuchennych po zakończeniu pracy;
- Mycie naczyń i sztućców odbywa się przy użyciu detergentów do tego służących. Naczynia i sztućce, którymi były spożywane posiłki, są wyparzane przy użyciu zmywarek gastronomicznych w temperaturze nie mniejszej niż 85°C.
- Personel kuchni nie może mieć bezpośredniego kontaktu z dziećmi i innymi pracownikami. Jeżeli zaistnieje potrzeba wyjścia z pomieszczenia kuchni lub kontaktu
z kierownikiem należy założyć maseczkę ochronną oraz zdezynfekować ręce.
Rozdział III
Przyprowadzanie i odbiór dzieci ze Żłobka
- Do placówki mogą wejść wyłącznie osoby bez cech infekcji.
- Dzieci z widocznymi objawami choroby, w tym z temperaturą ciała powyżej 37ºC, nie będą przyjmowane do żłobka.
- Dziecko nie może wnieść do budynku żłobka przedmiotów, które nie są niezbędne do zajęć, w których dziecko uczestniczy.
- Dziecko przyprowadzane i odbierane jest ze żłobka przez jednego rodzica. Na równi z rodzicem traktuje się osobę upoważnioną do przyprowadzania i odbioru dziecka.
- Przed wejściem i wyjściem ze żłobka rodzic dezynfekuje ręce.
- Przebywając na terenie żłobka rodzic zakrywa usta i nos przy użyciu maseczki ochronnej.
- W żłobku wyznaczone są miejsca przyjmowania dzieci wyposażone w środki dezynfekcyjne, ręczniki jednorazowe, termometr bezdotykowy oraz kosz na odpady.
- Osoba przyjmująca dzieci do żłobka, wyposażona w maseczkę i rękawiczki jednorazowe (pielęgniarka, opiekun lub inna osoba wyznaczona przez kierownika placówki):
- dba, aby każdy wchodzący do placówki zdezynfekował ręce oraz miał prawidłowo założoną maseczkę ochronną (zakrywającą usta i nos);
- kieruje ruchem, dbając, aby rodzice i dzieci nie gromadzili się, zachowywali bezpieczną odległość, przemieszczali się rotacyjne do szatni poszczególnych grup;
- zbiera informacje na temat stanu zdrowia dziecka, w tym odbiera od rodziców stosowane dokumenty;
- ocenia stan zdrowia dziecka;
- w razie potrzeby mierzy dziecku temperaturę, a pomiar powyżej 37ºC zapisuje
w karcie pobytu dziecka; - dezynfekuje powierzchnie dotykowe (blat, długopis; itp.), po każdym przyjętym dziecku.
- Rodzice przemieszczają się po placówce w systemie wahadłowym z zachowaniem min. 1,5 m odstępu od innych osób.
- W szatni dzieci może przebywać jednocześnie jedna osoba dorosła i jedno dziecko
(w szatniach pow. 20 m² - 2 osoby dorosłe + 2 dzieci z zachowaniem dystansu społecznego). Pozostałe osoby oczekują na wejście z zachowaniem odpowiedniej odległości. - Dzieci są wprowadzane na salę przez opiekuna grupy.
- Rodzic odbierający dziecko kontaktuje się z opiekunem za pomocą domofonu/ videofonu.
- Rodzic oczekuje na odbiór dziecka w szatni grupy.
- Do szatni dziecko przyprowadza opiekun.
- Opiekun zobowiązany jest udzielić rodzicowi szczegółowych informacji na temat przebiegu pobytu dziecka w żłobku.
- Opiekun w kontakcie z rodzicami stosuje środki ochronne w postaci maseczki ochronnej oraz w razie potrzeby rękawiczki jednorazowe.
- Po opuszczeniu szatni przez rodzica należy zdezynfekować powierzchnie dotykowe (ławkę, klamki, drzwi szafki itp.) oraz zdezynfekować ręce.
Rozdział IV
Żywienie dzieci w żłobku
- Żywienie dzieci odbywa się z zachowaniem zasad higieny i bezpieczeństwa żywności.
- Posiłki przygotowywane są przy zachowaniu zasad GMP/GHP, HACCP.
- Godziny spożywania posiłków są ustalone z przesunięciem czasowym 5 minut dla grupy, aby pracownicy odbierający posiłki z korytarza nie stykali się ze sobą.
- Odbieranie brudnych naczyń z grup odbywa się z przesunięciem czasowym 5 minut dla grupy, w sposób umożliwiający zachowanie dystansu społecznego.
- Dzieci spożywają posiłki przy stolikach w swoich salach z zachowaniem bezpiecznej odległości pomiędzy sobą. Przed i po posiłku powierzchnie stołów oraz krzesła (poręcze, oparcia, siedziska) są dezynfekowane.
- Posiłki dzieciom podają opiekunowie.
- Do Żłobka Nr 6 „Koszałek Opałek” oraz Żłobka Nr 1 „Fraszka” posiłki dowożone są transportem GZŻ spełniającym wymagania sanitarne. Zaopatrzony w środki ochrony osobistej (fartuch, maseczka ochronna, rękawiczki jednorazowe) pracownik dostarczający posiłki, informuje o dostawie telefonicznie lub dzwoniąc do drzwi żłobka. Odbiór posiłków odbywa się przed drzwiami. Wyznaczeni pracownicy żłobka w rękawiczkach jednorazowych i maseczkach ochronnych odbierają pojemniki i wnoszą do budynku.
Rozdział V
Korzystanie z placu zabaw
- W przypadku gdy pogoda na to pozwala, dzieci korzystają z placu zabaw.
- Na placu zabaw może przebywać jednocześnie tylko jedna grupa, chyba że warunki placu zabaw umożliwiają równoczesne korzystanie z placu większej ilości grup.
- Urządzenia znajdujące się na terenie placu zabaw są regularnie czyszczone z użyciem detergentu lub dezynfekowane. Jeśli nie ma takiej możliwości, sprzęty należy zabezpieczyć przed używaniem.
- Opiekunowie nie wychodzą z dziećmi poza teren żłobka.
- Plac zabaw zamknięty jest dla rodziców, opiekunów prawnych, osób upoważnionych do odbioru dzieci i innych osób postronnych.
Rozdział VI
Procedura postępowania na wypadek podejrzenia zakażenia COVID-19
- W przypadku zauważenia objawów chorobowych u dziecka, takich jak kaszel, gorączka, duszności lub katar, dziecko jest niezwłocznie izolowane od grupy w specjalnie do tego celu przygotowanym pomieszczeniu, zwanym dalej „izolatką”, lub wyznaczonym miejscu z zapewnieniem minimum 2 m odległości od innych osób.
- Dziecko przebywa w izolatce lub wyznaczonym miejscu pod opieką opiekuna lub pielęgniarki. Osoba sprawująca opiekę nad dzieckiem z objawami chorobowymi zachowuje wszelkie środki bezpieczeństwa, tj. dezynfekuje ręce, zakłada maseczkę ochronną, rękawiczki jednorazowe i fartuch ochronny.
- Pracownik, który zauważył objawy chorobowe u dziecka, informuje o tym kierownika żłobka.
- Kierownik żłobka kontaktuje się telefonicznie z rodzicem informując go o występowaniu objawów chorobowych u dziecka i wzywając do niezwłocznego odebrania dziecka
ze żłobka. - W przypadku ignorowania prośby o odbiór dziecka, u którego występują objawy chorobowe, kierownik ma prawo powiadomić o tym fakcie policję, sąd rodzinny oraz właściwą powiatową stację sanitarno - epidemiologiczną.
- Jeśli to możliwe, pozostałe dzieci z grupy należy przeprowadzić do innego, pustego pomieszczenia lub na plac zabaw, a w sali, w której przebywało dziecko z objawami chorobowymi należy przeprowadzić mycie i dezynfekcję przez pracowników wyposażonych w maseczki, rękawiczki jednorazowe i fartuchy ochronne.
- Rodzic izolowanego dziecka odbiera dziecko w szatni.
- Po opuszczeniu żłobka przez osobę z objawami chorobowymi, pomieszczenie służące izolacji, szatnia oraz ciągi komunikacyjne są myte, a powierzchnie dotykowe
- W przypadku wystąpienia u pracownika żłobka objawów, takich jak kaszel, gorączka, duszność lub katar, pracownik ten niezwłocznie przerywa pracę, informuje kierownika żłobka o podejrzeniu zachorowania zachowując stosowny dystans i środki ostrożności, a następnie kontaktuje się telefonicznie z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej ustalając dalsze postępowanie.
- Kierownik żłobka zarządza mycie i dezynfekcję obszaru, w którym przebywał i poruszał się pracownik z objawami chorobowymi.
- Po otrzymaniu informacji o izolacji podopiecznego lub pracownika żłobka, kierownik żłobka sporządza listę osób, z którymi osoba podejrzana o zakażenie SARS-COV-2 miała kontakt, aby w razie potrzeby przekazać ją właściwej powiatowej stacji sanitarno - epidemiologicznej.
- Kierownik żłobka sporządza notatkę z podjętych czynności. O zaistniałej sytuacji informuje Dyrektora GZŻ.
- Kierownik żłobka dokonuje oceny możliwości pracy żłobka. W przypadku stwierdzenia konieczności zawieszenia działalności, wnioskuje do Dyrektora GZŻ o wystąpienie do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku o rekomendacje w sprawie czasowego zawieszenia działalności grupy lub żłobka.
- Informację o kwarantannie/izolacji dziecka lub pracownika żłobka oraz
o możliwości pracy żłobka z określeniem zasad jego funkcjonowania, Dyrektor GZŻ przekazuje organowi prowadzącemu. - Na podstawie wytycznych właściwej powiatowej stacji sanitarno – epidemiologicznej, Dyrektor GZŻ wraz z organem prowadzącym podejmują decyzję w zakresie dalszych działań w przypadku stwierdzenia na terenie placówki zakażenia.
Rozdział VII
Przepisy końcowe
- Wszyscy pracownicy GZŻ zobowiązani są do stosowania i przestrzegania zasad określonych w niniejszych procedurach, jak również w instrukcjach sanitarnych wprowadzonych w GZŻ w związku z zagrożeniem COVID-19.
- Odwołuje się procedury z dnia 10 czerwca 2020
- Niniejsze procedury obowiązują w GZŻ od dnia 1 września 2021 roku.
Metryczka publikacji